Banner podcast Good Morning Pilgrim!

Vad du ska ta med dig, vad du ska lämna hemma

Att packa för en vandring längs S:t Olavsleden kan vara en skrämmande uppgift, men med lite planering och förberedelser kan du packa smart och göra din vandring bekvämare och roligare.

Packa smart för vandringen
När det gäller att packa för en vandring är den gyllene regeln att packa lätt men smart. Kom ihåg att du kommer att bära allt på ryggen i upp till en månad, om inte mer, så det är viktigt att bara packa det nödvändigaste.
Ryggsäck: Investera i en ryggsäck av god kvalitet med vadderade axelremmar och ett midjebälte för bekväm bärning. Leta efter en ryggsäck med en kapacitet på 40-50 liter, beroende på vandringens längd. Försök att hålla den under 10 kg fullt packad.
Kläder: Välj lätta, andningsbara kläder som tål olika väderförhållanden. Packa fukttransporterande underställ, isolerande mellanlager och ett vattentätt ytterlager. Glöm inte att ta med en hatt, handskar och en buffert för extra värme. Att välja rätt strumpor är också viktigt, men vilken som är bäst för dig är något du måste bestämma före vandringen. Ett myggnät kommer också att vara praktiskt under större delen av säsongen.

Skor: Korrekta skor är avgörande för alla vandringar, och S:t Olavsleden är inget undantag. Välj robusta vandringskängor med bra stöd för vristen och en greppvänlig sula för att få grepp i ojämn terräng. Glöm inte att träna in dem innan du ger dig ut på vandringen! Nya skor är ett stort nej!
Sovutrustning: Investera i en lättviktig sovsäck av god kvalitet och ett liggunderlag för en bekväm natts sömn. Om du planerar att tälta, ta med ett lättviktstält eller en hängmatta med regnfält.
Mat och vatten: Välj lätta, energirika snacks och packa med ett vattenfiltreringssystem så att du kan fylla på dina vattenflaskor längs vägen. Du kommer att kunna fylla på på olika ställen - även om du nära gränsen kommer att få några dagar utan den möjligheten.
Andra nödvändiga saker: Glöm inte att packa en pannlampa om du inte vandrar mitt i sommaren, en första hjälpen-kit och ett multiverktyg. Och om du planerar att dokumentera din resa, ta med en kamera eller en smartphone med en powerbank. Men ta inte med dig din tyngsta DSLR med extra objektiv och ett stativ - om det inte är allt kol måste den stanna hemma. 

Lämna onödiga saker hemma
När du packar för en vandring är det lika viktigt att veta vad du inte ska ta med dig. Här är några saker som du bör lämna hemma för att lätta på lasten och göra vandringen bekvämare.
Tung elektronik: Lämna den bärbara datorn, surfplattan och annan tung elektronik hemma. Ta i stället med dig en lättviktig e-läsare eller en smartphone för underhållning.
Modekläder: Vandring är ingen modevisning, så lämna de tjusiga kläderna hemma. Välj lätta, snabbtorkande kläder som klarar vandringens hårdhet.
Smycken och värdesaker: Lämna smycken och andra värdesaker hemma. Leden kan vara oförutsägbar och att förlora ett värdefullt föremål kan sätta en skugga på din resa.
För mycket toalettartiklar: Håll dig till det nödvändigaste när det gäller toalettartiklar. Packa med biologiskt nedbrytbar tvål, tandkräm och en tandborste. Lämna hårprodukter och smink hemma. Varför inte skaffa en fin tvålstång som fungerar som schampo också.

Att packa för en vandring längs S:t Olavsleden kan vara en skrämmande uppgift, men med lite planering och förberedelser kan du packa smart och göra din vandring bekvämare och roligare. Kom ihåg att bara packa det nödvändigaste, lämna onödiga saker hemma och njut av det vackra landskapet och vandringsledens historia. Ta kontakt med andra som planerar sin vandring längs S:t Olavsleden. Gå med i slowtravel-communityn här.

Dela inlägget:

Relaterade inlägg