Projektledare - Joanna Daxell-Vivien

Hej!

Jag föddes i Linköping i mitten på 60-talet. Jag har vuxit upp på flera ställen i vårt avlånga land. När jag var just fyllda åtta flyttade jag med min familj till Kittelfjäll i Västerbottens fjällvärld. Här drev min familj Hotell Kittelfjäll i några år. I sökandet efter nästa projekt hamnade jag med min familj i Helsingborg och Uppsala men det blev i Åre vi skaffade nästa hotell där vi först drev Jämtgården i Björnänge, och efter att Jämtgården brann ner, i och med ett inbrott som gick snett, drev vi Hotell Björnen - det första hotellet på Björnen Fritidsland som det hette då.

Jag begav mig efter några år i Åre ut i världen med min då treårige son. Först till Frankrike och den franska rivieran. Här arbetade jag som fotograf och tog hand om min son.
Tidigt på 90-talet åkte jag för att studera i USA, först i Nebraska, sedan i New Jersey och till sist i Kanada där jag under mina doktorandstudier undervisade på universitetet, var head research assistent i ett stort projekt och anordnande internationella akademiska konferenser. Under mina studier jobbade jag deltid inom besöksnäringen och lärde mig allt om bland annat amerikansk servicemindedness.

Efter 15 år i Nordamerika begav jag mig tillbaka till Europa, närmare bestämt till Skottland där jag sökte mig tillbaka till besöksnäringen. Har man fått den i blodet är det svårt att lämna den bakom sig helt. Tillsammans med min familj (min mamma och min son) letade vi efter ett trevligt hotell på landet. Till sist hamnade vi i en bortglömd dal i Wales, på gränsen till Snowdonia National Park, med vandringsleden längs Offa's Dyke och Llangollenkanalen & Pontcysyllte Akvedukten - ett Unesco klassat världsarv - några kilometer från vårt Country Inn. Vi hade en "fine dining" restaurang, pub och 19 gästrum. Vi hade främst vandrare och livsnjutare som gäster. Här var jag kock men satte också upp ett chokladpralinföretag för att ha något att göra under lågsäsongen.

Här fick vi erfara de vanliga problemen med att driva företag på landsbygden:

Svårt att få personal - som de flesta boenden på landsbygden i UK löste vi det med att ha inneboende personal som fick bo i några av gästrummen.

Svårt med leveranser från de större leverantörerna men inte från de små lokala producenterna som alltid levererade. Något jag fick lära mig inte fungerar så bra i Sverige när jag hamnade i Hallands inland. På tal om Halland...

När min familj, efter 5 år, ville tillbaka till Sverige, sålde vi och flyttade, först till Småland och kort därefter till småländska Halland. Här satte jag upp ett engelskt b&b, café, gårdsbutik och galleri mitt i den halländska skogen, 5 mil från Halmstad. Här serverade vi Afternoon tea och höll i Murder Mysteries under lågsäsongen när det främst var affärsresenärer i b&bt.

På tal om leveranserna - jag spenderade 6 månader med att övertala SIA-glas att leverera till mitt café. Deras förslag var först att jag skulle beställa genom en grossist i Jönköping, vilket skulle innebära att glass skulle först från hallandskusten till Jönköping och sedan till mig trots att det bara var 6 mil till SIA glass och över 12 mil till Jönköping. På köpet hade de redan en kund 15 km från min verksamhet. 

Det största problemet visade sig inte vara vårt läge utan leverantörernas förmåga att hitta lösningar.

Corona satte stopp för fortsatt utveckling och jag insåg att det inte var det här jag ville ägna resten av mitt yrkesverksamma liv till. Mycket slit men utan riktiga utmaningar, annat än de logistiska som jag nämnt ovan. Jag hade haft planer på att utveckla chokladpralinstillverkningen. Jag skulle fortsätta ge kurser i hur man sätter upp och driver ett b&b (något jag gjort i Wales under lågsäsongen) och arrangera event. Ett tvådagar cykel- och vandrarevent var något av det sista jag skapade på sensommaren 2019.

I april 2020, när vi haft verksamheten stängd i några veckor, satte jag upp en marknadsplattform online för alla hantverkare, slöjdare m.fl. som inte kunde nå sina kunder när marknaderna uteblev p.g.a. corona. Här sålde ett 70tal sina alster online. Det var en riktig utmaning att hjälpa den här gruppen, som var vana vid att visa upp sina varor vid ett bord och ha direktkontakt med sina kunder. Initiativet var helt idealiskt och det var bara meningen att finnas till så länge det behövdes. I december 2021 stängde jag marknaden. Det hade då varit en otroligt givande, besvärlig och frustrerande erfarenhet med både glädje och sorg. Vi använder samma slags plattform i Camp Slow Travel - vår communityplattform för besöksnäringen.

Redan hösten 2020 fick jag idén till slowtravel.se. Jag gick en kurs på Hyper Island för alla i besöksnäringen som då stod utan jobb. Där fanns allt från serveringspersonal till hotellchefer och entreprenörer. En härlig blandning människor med massor av idéer och som bara väntade på att få återvända till arbetslivet. Flera av oss skapade nya möjligheter inom besöksnäringen.

För att lära mig allt om naturturism och hållbarhet i branschen gick jag våren 2021 en kurs i Sustainability Management och försatte sedan med att ta GSTC examen för att kunna arbeta med hållbarhet i besöksnäringen på riktigt. Jag började också en ettårskurs (online) på Österlens Folkhögskola som hette Entreprenör i Naturturism och en kurs i Business Management med fokus på hållbarhet och digital utveckling på Hyper Island. Allt för att göra mig redo att utveckla slowtravel.se som Sveriges enda communityplattform för besöksnäringen med ett fokus på landsbygdsutveckling och en hållbar besöksnäring.

Det är jag som har satt upp slowtravel.ses digitala närvaro som gör att vi har full kontroll över våra plattformar. 

I juni 2022 flyttade jag till Nyhem i Bräcke kommun. Här öppnar jag under sommaren 2023 en liten verksamhet med 8 bäddar. Det kommer att bli härligt att få välkomna gäster igen efter 3,5 år. 

Det här är en del av den erfarenheten och kunskapen som jag har i fickan när jag och Eva nu sätter igång projektet Slow Travel: Pilgrim längs S:t Olavsleden.

Jag hoppas vi ses!

Vill du kontakta mig gör du det via mejl: joanna@slowtravel.se eller per telefon 0724413993