Banner podcast Good Morning Pilgrim!

Frösö kyrka är den äldsta kvarvarande kyrkan i Jämtland, som började byggas strax efter år 1200. Den är dock inte den äldsta som vi känner till, eftersom en annan kyrka också har hittats på Frösön.
Västerhuskapellet byggdes redan på 1000-talet eller ungefär samtidigt som runstenstexten talar om kristnandet av Jämtland. Man tror att Västerhus var samlingsplats för Frösöns kristna församling under den första tiden. Utgrävningar av Frösö kyrka har visat att den byggdes ovanpå en av de gamla vikingatida offerplatserna.
Det finns ingen anledning att anta att den kristna tron omedelbart ersatte den hedniska religionen. Kanske var detta skälet till att kyrkan byggdes just på denna plats - som ett sista slag mot ett trossystem som inte försvann så snabbt som härskarna ville.

Från den äldsta medeltidskyrkan återstår inget annat än väggarna och två föremål: ett relikskrin, som användes för att förvara helgonben och kanske andra föremål som ansågs ha särskilda krafter, och en altartavla som hade flyttats och som nu visas i Handöls kapell.
Utgrävningar har visat att kyrkan, med undantag för sakristian, var av samma storlek från början. Kyrktornet rasade delvis 1722 och revs slutligen 1768. Det ersattes 1754 av ett fristående klocktorn, som hade den för Jämtland karakteristiska lökformade kupolen.
År 1898 inträffade en svår brand efter ett försök att löda fast en åskledare på kyrkans tak. I branden förstördes bland annat kyrkans unika väggmålningar, men man lyckades rädda en dopfunt från 1698, altartavlan från 1708 och predikstolen. Kyrkans interiör har i stort sett behållit det utseende som den hade efter renoveringen 1930.

Idag är Frösö kyrka en av Sveriges mest populära kyrkor för bröllop. Den fungerar också som ett trevligt utflyktsmål i sig själv, och under sommaren finns det guidade turer och ett café i Sockenstugan. Från sitt höga läge har man en milsvid utsikt över Storsjön och den omgivande fjällvärlden.

Källa på svenska: Frösö kyrka (froson.com)

Församlingens egen webbsida: Frösö kyrka - Frösö Sunne Norderö församling (svenskakyrkan.se)